

Tarım Alanı
Dünyada ve ülkemizde tarımsal alanlar değişik nedenlerle hızlı bir şekilde daralmaktadır. Yeni üretim alanlarının açılması içinse, ormanların tarım alanlarına dönüştürülmesi veya kurak alanlara su taşınması gibi radikal uygulamalar yapılmaktadır. Elde kalan tarım alanları ile dünya nüfusunu besleyebilmek için birim alandaki mevcut verimin en azından korunması ve yükseltilmesi gerekmektedir. Ülkemizde tarımsal alanların aşırı sulama, aşırı gübreleme, yanlış sürüm teknikleri, erozyon, amaç dışı kullanım, kötü drenaj vb. gibi uygulamalardan dolayı üretim dışına çıkışının önlenmesi ve tekrar üretime kazandırılması için önlemlerin alınması zorunludur.
Ülkemizde tarım alanı hâlâ sosyo-ekonomik açıdan önemini korumaktadır. Ülke ekonomisinin % 8,1'i (TÜİK, 2011) tarıma dayanmakta, nüfusun yaklaşık % 25'i tarımda istihdam edilmektedir. Tarım alanında yer alan nüfusun kalkınması için, tarımsal alandaki bilgi, beceri, uygulama ve teknolojilerin üreticilere aktarılması ve öğretilmesi gereklidir. Bu konuda faaliyet gösteren eğitim kurumları etkinliklerini arttırdıkları sürece tarım sektörü, ülke nüfusunu dengeli ve düzenli besleyecek, sektörde bulunan bireylerin sosyo-ekonomik seviyelerini yükseltecek, sürdürülebilir ve korunan tarım alanları varlığını koruyacak ve ülke ekonomisine katkı sağlayacak, böylece sonraki nesillere daha sağlıklı ve huzurlu bir gelecek bırakılmış olacaktır. Ülkemizde var olan tarımsal alanların korunması ve üretimin, ülke nüfusuna yetecek seviyede tutulması için eğitimli tarım elemanlarına ihtiyaç duyulmaktadır.
Tarım Alanı Çerçeve Öğretim Programı'nda;
1. Bahçe Bitkileri
2. Tarla Bitkileri
3. Süs Bitkileri
4. Peyzaj
5. Tarım Alet ve Makineleri
dalları yer almaktadır.
Bu doğrultuda tarım alanı ve alan altında yer alan mesleklerde ulusal ve uluslararası düzeyde standartlara uygun örgün öğretim programı hazırlanmıştır.
Bu programda öğrenciye;
Meyve ve sebzelerin üretimi, yetiştiriciliği, hasadı ve pazara hazırlanması
Tarlada üretimi yapılan tahıllar, baklagiller, endüstri bitkileri; çayır, mera, yem bitkileri ile tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştiriciliği, bakımı, hasadı ve pazara hazırlanması
İç mekân süs bitkileri, dış mekân süs bitkileri ve kesme çiçeklerin üretim, bakım ve kültürel işlemleri, çiçekçilik organizasyonlarını yürütme, el ve masa düzenlemeleri, sepet-çelenk, sabit, hareketli, açık ve kapalı mekânların süslemelerini yapma
Peyzaj projesi okuma ve ölçeklendirmeleri, dış mekân süs bitkileri, inşai ve mimari yapı elemanları, projeyi araziye uygulama, çim alan tesisi, özel bahçe tanzimleri ve bahçe bakımı yapma
Tarım alet-makinelerinin bakımı, onarımı ve kullanımı ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılması hedeflenmektedir.
Alan programının toplam eğitim süresi, 9. sınıftan sonra 3 öğretim yılı olarak planlanmıştır.
OKULUMZDA OKUTULAN DALLA
-BAHÇE BİTİKİLERİ
-PEYZAJ